fbpx
Ce este asigurarea de calatorie si cand ai nevoie de ea?

Asigurarea de calatorie inseamna protectie atunci cand pleci in strainatate, oriunde, indiferent ca este foarte aproape – intr-o tara din Europa sau la capatul lumii – in Australia.

Asigurarile de calatorie pot fi disponibile in multiple combinatii de acoperiri si sume asigurate, asa ca e bine sa verifici de la inceput daca ce planuiesti sa faci in vacanta (sa inoti in vacanta din Turcia de exemplu), reprezinta o activitate acoperita de polita de asigurare pe care urmeaza sa o cumperi online sau de la agentul de asigurari.

Acoperirile, de la pierderea bagajului, pana la pierderea vietii, pot fi rezumate in cateva categorii:

 • Asigurarea asistentei medicale daca te imbolnavesti sau ai un accident, inclusiv pentru urgentele stomatologice. Ceea ce inseamna tratament ambulatoriu sau in spital, interventii chirurgicale, transportul tau la spital, repatriere medicala (daca esti in calatorie intr-o tara exotica al carei sistem medical nu ti-ar putea oferi tratamentul optim) sau in caz de deces.

Totusi, asigurarea medicala de calatorie nu este echivalentul unei asigurari de sanatate, ci te va proteja doar in cazul accidentelor sau a imbolnavirii. De exemplu, nu-ti vei putea albi dintii, dar in mod sigur vei fi tratat de malarie.

Ce trebuie sa retii este ca si in timpul unei scurte vacante la schi in Austria, un accident pe partie va necesita transport cu elicopterul pana la spital, tratament si spitalizare, iar toate cheltuielile vor fi suportate de tine in cazul in care nu ai o asigurare de calatorie valabila in perioada vacantei tale.

 • Deplasarea unei rude sau a unui prieten si cazare in tara in care ai avut urgenta medicala pe perioada spitalizarii tale, insa in limita unei anumite sume (maxim 2000 euro)
 • Costurile hoteliere daca tratamentul tau dureaza mai mult decat aveai planificat sa stai, insa nu este necesara spitalizarea
 • Intarzierea zborului cu mai mult de 12 ore ceea ce va genera in mod sigur costuri de cazare, transport de la si inapoi la aeroport, alimente etc.

Ce trebuie sa retii  este ca toate cheltuielile iti vor fi decontate in baza bonurilor, facturilor, chitantelor, asadar ai grija sa le soliciti si sa le pastrezi. Cheltuielile decontate vor fi cele facute dupa trecerea celor 12 ore.

 • Protectia bagajuluica urmare a intarzierii sau pierderii acestuia. Din nou trebuie ai grija sa pastrezi toate documentele care justifica cheltuielile pe care a trebuit sa le faci in lipsa bagajului tau. Si in cazul bagajelor ce intarzie se aplica o perioada de asteptare de 6, respectiv 12 ore, pentru care vei fi despagubit diferit.

Ce trebuie sa retii este ca toate companiile aeriene sunt responsabile de pierderea bagajului, distrugerea sau intarzierea bagajelor, insa si in acest caz raspunderea este limitata. Daca pleci in vacanta cu obiecte de valoare ai grija sa le declari la la ultimul ghiseu de check-in (vei plati o taxa suplimentara) si vei primi o limita de raspundere mai mare din partea operatorului de transport aerian.

 • Pierderea documentelor de calatorie, insa doar ca urmare a furtului pentru: cartea de identitate, pasaportul, certificatul de inmatriculare al mașinii personale, carnet de conducere.
 • Raspunderea civila.Fara intentie s-ar putea sa provoci daune unor terti sau proprietatilor lor. Anunta imediat evenimentul si ai grija sa nu promiti nimic celui pagubit, raspunderea este limitata.

Cum sa iti alegi pachetul de asigurare pentru calatorie?

Pasul 1. Asigura-te ca tara pe care o vizitezi este inclusa in pachetul de asigurare ales. Pare de la sine inteles, insa pachetul Europa de exemplu are teritorialitatea doar pentru zona geografica. Asadar, daca mergi in Turcia (partea asiatica) iti trebuie acoperiri pentru Europa si Asia, pe care le vei gasi in pachetul pentru intreaga lume.

Pasul 2. Nu toate produsele de asigurare sunt construite la fel. Pornind de la acoperirea cheltuielilor medicale, unele dintre produsele de asigurare ofera doar in mod optional acoperiri pentru bagaje, documente sau raspundere civila.

Ce trebuie sa retii este ca atunci cand alegi pachetul de asigurare, sa ai grija sa includa acoperirile de care ai nevoie.

De exemplu, prin asigurarea de calatorie de la UNIQA Asigurari ai acoperite din start toate categoriile de riscuri ce pot fi incluse in acest tip de polita, avand limita maxima a sumei ce poate fi asigurate prin polita de calatorie – 50.000 de euro. O poti cumpara online de AICI

Pasul 3. Nu uita de sport! Chiar daca planuiesti doar sa inoti sau sa mergi cu bicicleta, vei avea nevoie de acoperirea suplimentara pentru sporturi, denumita “sport extrem” pentru ca include base jumping si inot cu rechinii printre multe altele, in cazul in care iti vin idei.

Foarte important, practicarea sportului poate fi acoperita doar in Europa.

Ce trebuie sa retii este ca indiferent de cat de acoperitoare este asigurarea pe care ai achizitionat-o, ramai complet descoperit in cazul consumului de alcool sau droguri.

Ce nu acopera asigurarea de calatorie?

 • razboi, terorism si alte acte similare. Inainte sa alegi destinatia si sa planifici calatoria, consulta pagina Ministerului de Externe sau a Organizatiei Mondiale a Sanatatii– pentru alti factori de risc (epidemii de exemplu)
 • tari precum Siria, Liban, Iran, Irak, Afganistan
 • accidentele produse din nerespectarea regulilor de circulatie in calitate de conducator auto
 • orice alte fapte in afara legii
 • boli cronice sau conditii preexistente

Ce trebuie sa retii este ca iti recomandam parcurgerea cu atentie a conditiilor de asigurare pentru a sti de la bun inceput care sunt excluderile asigurarii de calatorie. Vei vedea ca sunt situatii la care nici tu nu iti doresti sa te expui, ca sa fii sigur ca vei avea o calatorie fara peripetii.

Ce trebuie sa faci in caz ca…?
 1. Asigura-te ca esti in siguranta si apeleaza serviciul de urgenta daca este nevoie
 2. Anunta Centrul de asistenta cat poti de rapid. Salveaza-ti numarul in telefon in momentul in care inchei asigurarea ca sa fii sigur ca nu uiti. Vei primi indicatii despre cum sa procedezi in cazul in care ai nevoie de servicii medicale si cum trebuie sa procedezi pas cu pas.

Pentru asigurarea de calatorie de la UNIQA Asigurari numarul de telefon este: 021.201.90.46

 1. Pastreaza toate documentele care justifica diagnosticul, tratamentul, biletul de internare, chitante facturi, retete, bonuri fiscale stampilate, rapoarte alte politiei sau altor organe in functie de eveniment (de exemplu pentru bagaje pierdute este necesara o instiintare scrisa din partea companiei aeriene ca a incetat sa mai caute bagajul si il consideră definitiv pierdut)
 2. Daca ai avut nevoie de servicii medicale si ai anuntat centrul de asistenta, decontarea se va face direct catre centrul medical sau spital.

Daca nu a fost posibil sa anunti inainte de a beneficia de ingrijiri, ia legatura cu Centrul de asistenta atunci cand poti sau printr-un reprezentant si anunta evenimentul. Vei fi indrumat cu privire la urmatorii pasi.

Pentru cheltuielile suportate de tine, va trebui sa soliciti despagubire prin intocmirea si depunerea dosarului de dauna.

Solutionarea, transmiterea raspunsului si plata se fac in maxim 30 de zile de la depunerea ultimului document.

 

Ce faci daca ai plecat deja in vacanta neasigurat?

Daca ai plecat deja in vacanta si ai uitat sa-ti cumperi asigurarea de calatorie, o poti face online, insa raspunderea va incepe in 5 zile de la data emiterii asigurarii.

Ce trebuie sa mai stii?

Asigurarile de calatorie acopera un numar limitat de zile consecutive. Poti incheia o polita de calatorie cu valabilitate un an, insa numarul maxim de zile consecutive acoperit poate fi 45. Astfel, dupa aceasta perioada nu vei mai fi acoperit, decat daca revii pe teritoriul Romaniei si pleci din nou.

Asigurarea de calatorie de la UNIQA de exemplu, poate acoperi un numar maxim 180 de zile consecutive, practic jumatate de an.

Nu uita, cheltuielile medicale in strainatate pot fi extrem de ridicate, ajungandu-se la mii de euro pentru cateva zile de spitalizare. Un eveniment neplacut iti strica nu numai vacanta, insa iti poate afecta bugetul pe termen lung.